Gå til innholdet

Avdragsfrihet på boliglån

I en periode med avdragsfrihet betaler du kun renter på boliglånet, og terminbeløpet blir lavere mens lånet står urørt.

kr
år
%

Snitt for nye boliglån i september 2026, SSB

Lånetype

Oppgi beløp, tid og rente, så vises svaret her.

Krav om avdrag gjelder over
Belåning på 60 %
§ 9 første ledd i Utlånsforskriften
Det minste avdraget
2,5 % per år
§ 9 første ledd i Utlånsforskriften
Snittrente for nye boliglån
5,29 %
SSB, september 2026

Hvor mye koster avdragsfrihet på boliglån?

Nå blir beløpet lavere med avdragsfrihet, men totalt blir lånet dyrere. Så lenge du ikke betaler ned, betaler du renter av hele beløpet.

Når lånet er et boliglån på 3 000 000 kr og snittrenten er 5,29 %, blir månedsbeløpet 13 225 kr uten avdrag. Over 25 år med avdrag blir kostnaden 18 048 kr

Avdragsfritt lån kalkulator: terminbeløpet før og etter

Oppgi lånet, renten og nedbetalingstiden. Du ser da terminbeløpet når du betaler avdrag. Renten alene får du ved å dele lånebeløpet ganger renten på 12.

Etter den avdragsfrie perioden må lånet betales ned på kortere tid. Terminbeløpet blir da høyere enn hvis du hadde betalt avdrag hele veien.

Hvem er det som kan få avdragsfrihet?

Når lånet overstiger 60 % av boligens verdi, krever Utlånsforskriften § 9 at du betaler avdrag. Minst 2,5 % av lånet i året skal avdraget være, eller det et annuitetslån ville gitt over 30 år.

Banken kan gi deg avdragsfrihet dersom lånet er under 60 % av boligverdien. Om du får det, bestemmer banken selv. Banken sjekker fortsatt om du tåler en høyere rente.

Rammelån eller avdragsfrihet?

I et rammelån betaler du ingen avdrag, bare renter på det beløpet du bruker. Etter § 7 kan rammen være inntil 60 % av boligens verdi.

Avdragsfrihet passer i en kortere periode, for eksempel mens økonomien legges om. Rammelån er løpende lån uten plan for nedbetaling. Les om rammelån for å lære mer.

Hvor lenge kan jeg ha avdragsfritt boliglån?

Det bestemmer banken. Storebrand tilbyr avdragsfrihet i inntil 10 år innenfor 60 % av verdien, og en samlet nedbetalingstid på inntil 30 år

Hvis lånet overstiger 60 % av boligverdien, må jeg betale avdrag?

Ja. Ifølge § 9 krever lån over 60 % av boligens verdi årlig nedbetaling på minst 2,5 % av lånet i året.